Sticla de apă care absoarbe CO2

 

28 octombrie 2021


Săptămâna aceasta am introdus în noua gamă un produs inovator, care ține pasul cu lumea modernă și este, în același timp, un etalon eco-friendly. Sticla de apă reciclabilă din trestie de zahăr spune o poveste interesantă pe care dorim să o împărtășim cu voi.

Are un design modern, foarte elegant, care arată excelent în orice cadru: fie că o ții pe birou ca o sursă de hidratare constantă în viața cotidiană, sau mergi într-o drumeție pe munte și o umpli cu apă dintr-un izvor răcoros, această sticlă îți va fi un companion perfect pentru activitățile zilnice.



La prima vedere ai zice că este făcută din plastic, sau din orice alt material obișnuit - până citești inscripțiile de pe ambalaj şi vezi că nu e "o sticlă oarecare".

Ciclul de viaţă al sticlei BE-O

Totul începe cu un scop clar: să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător - lucru care a dus la ideea de a fabrica un produs în intregime din plante, mai exact din trestie de zahăr.

Trestia de zahăr folosită la fabricarea acestei sticle este cultivată și crescută responsabil în Brazilia. Nu este o plantă pretențioasă - are nevoie de apă și soare. În timpul creșterii, planta absoarbe CO2, pe care îl convertește în zaharoză, o formă de zahăr.


 


După ce este culeasă, planta este macinată și astfel rezultă zahărul în formă brută. Acest proces lasă în urmă două tipuri de reziduuri naturale: lichidul din plantă - acesta fiind practic un suc foarte dulce și melasă, un reziduu vâscos, concentrat, care poate fi folosit la îndulcirea alimentelor și la fabricarea romului.

Urmează apoi procedeul de fermentare și distilare al acestor două reziduuri, din care rezultă bioetanolul. În continuare, este extrasă umezeala din bioetanol și astfel ajungem la componenta finală care duce la fabricarea acestei sticle - bio-polyetilena, în formă de granule.



Granulele sunt transportate cu vaporul către fabrica din orașul Didam, Olanda și după ce se creează parțile componente ale sticlei, acestea sunt asamblate manual în atelierul din Zutphen.

Acest atelier este de tip "sheltered workshop" și are ca scop oferirea de locuri de muncă sigure pentru persoanele cu dizabilități.

Astfel rezultă produsul final, sticla 100% reciclabilă din trestie de zahăr, "climate-positive". În lipsa unui termen potrivit în limba română, climate-positive presupune activități de reducere completă a emisiilor de carbon, pentru a crea un mediu mai curat și a elimina excesul de dioxid de carbon din atmosferă.


Sticla de apă ecologică care absoarbe CO2 și plantează un copac


În procesul pe care l-am explicat anterior, de la cultivarea trestiei de zahăr și până la asamblarea în atelierul din Olanda, este absorbit mai mult CO2 decât este emis. Ce înseamnă acest lucru, mai exact?

Etapele de producție care emit CO2:

  • Creșterea și recoltarea trestiei de zahăr.
  • Emisiile din timpul transporturilor legate de procesarea plantei.
  • Emisiile din arderile de waste nefolosibil.
  • Transformarea plantei în granule pentru fabricarea sticlei.

Însă lucrurile nu stau așa rău, deoarece CO2-ul este, de asemenea, absorbit prin procesul natural al trestiei de zahăr. Planta absoarbe CO2 pentru a crea, intern, zahărul, iar mai departe CO2-ul este convertit în oxigen și emis în atmosferă.

În plus, surplusul de emisii de CO2 este prevenit prin generarea de electricitate din arderea waste-ului nefolosibil. Chiar dacă arderea waste-ului emite CO2, acesta este într-o cantitate mai mică decât dacă ar fi fost folosită o altă metodă de generare a electricității. În cuvinte mai simple, o singură metodă de genererare a electricității emite mai puțin CO2 decât două metode.

Având în vedere aceste aspecte, a fost calculată emisia și absorbția de CO2 per sticlă, iar rezultatele sunt surprinzător de pozitive. Emisiile de CO2 per sticlă sunt de -80g.

Adică un număr negativ, ceea se inseamnă un impact pozitiv asupra mediului, deoarece, practic, 80g de grame de CO2 sunt absorbite per sticlă creată.


Producătorii acestei sticle colaborează îndeaproape cu fundația Trees for the Future, care, cu ajutorul fermierilor independenți, plantează un copac pentru fiecare sticlă vândută. Astfel, promovează agricultura sustenabilă și creează ecosisteme propice pentru dezvoltarea vieții umane și animale. Este un proces benefic pentru om și natură, deoarece copacii absorb o cantitate imensă de CO2, oferind în schimb oxigen.

Copacii sunt plantați în "forest-gardens", adică spații naturale folosite pentru agricultură în comunitățile din regiunile adiacente deșertului Sahara din Africa.

Ambalajul în care vine această sticlă este pe măsură: fabricat dintr-un mix reciclabil și biodegradabil din reziduuri agriculturale și hârtie certificată FSC. Nu dăunează naturii și este făcut cu 100% electricitate verde.


Prin comparație, dacă sticla ar fi fost făcută din plastic


În acest caz, lucrurile ar fi fost foarte diferite. Dacă sticla ar fi fost facută din plastic, ar fi fost eliminat din start cel mai mare factor responsbil pentru absorbția de CO2 și anume trestia de zahăr.

Pe deasupra, extracția petrolului (folosit pentru fabricarea plasticului), transportarea acestuia și procesul de transformare în plastic sunt procese care emit CO2. Ca să comparăm, sticla din trestie de zahăr absoarbe 80g de CO2, așa cum am povestit mai sus, în timp ce dacă aceasta ar fi fost din plastic, ar fi emis aproximativ 300g de CO2 per sticlă! Diferența este incredibilă, iar beneficiile sunt evidente!


Cu informațiile potrivite și produsele eco-friendly, putem crea o lume mai sustenabilă. Astfel, îți vom oferi tot timpul cele mai bune alternative la produsele pe care le folosești zilnic, pentru a reduce consumul de plastic și pentru a te bucura de beneficiile naturii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți urmări pe Instagram și Facebook pentru a vedea update-uri periodice, informații despre produse și un stil sustenabil. Ai nevoie de sfaturi în legătură cu produsele noastre? Lasă-ne un mesaj pe una dintre pagini, scrie-ne pe adresa contact@ekoala.ro sau hai să ne auzim la un telefon! (0757 015 773) Vezi produsul mai jos! 👇

Comments